Političare ne brine što muči srednjoškolce

Ana Katalinić Box SD portal, Obrazovanje

Samo su SDP u ime koalicije Hrvatska raste, HDZ ispred Domoljubne koalicije te HNS koji je imao potrebu i samostalno istupiti poslali odgovore Udruzi srednjoškolaca Hrvatske na njihovih 12 pitanja koja su elektroničkom poštom uputili 26. listopada na adrese svih parlamentarnih stranaka.

Srednjoškolce su zanimala vrlo konkretna pitanja – od toga namjeravaju li oni koji dođu na vlast nastaviti subvencionirati učenički prijevoz, poboljšati srednjoškolsku prehranu, ukinuti prijemne ispite za upise na fakultete koji se još uvijek provode uz državnu maturu, pa do pitanja o nagrađivanju darovitih učenika, poboljšanju učeničkih servisa, kao i onih je li u školama važniji zdravstveni, građanski, medijski odgoj ili pak poduzetništvo.

– Nezadovoljni smo brojem pristiglih odgovora iz svega dvije koalicije i jedne stranke. U tijeku predizborne kampanje političari se okružuju mladima, također i srednjoškolcima, ali kada se jedina nacionalna udruga srednjoškolaca obraća s konkretnim pitanjima i mjerama koje bi stranke poduzele, tada nema odgovora – zamjera Elvis Mehičić, učenik trećeg razreda zagrebačke XIII. gimnazije i član Upravnog odbora USRED-a.

Podrška – nikome

– Dojma smo da su i oni koji su poslali odgovore čekali zadnji čas, jer su svi odgovori stigli u posljednja 24 sata. To su popisi lijepih želja, ne izgledaju loše na papiru, ali sve smo to već čuli – kaže Leo Fel, dopredsjednik USRED-a.

Neka pitanja političari su jednostavno preskočili – ni SDP, ni HNS, primjerice, nisu odgovorili na to jesu li upoznati s mogućnosti zapošljavanja srednjoškolaca tijekom praznika te kako ocjenjuju praksu učenika strukovnih škola, dok je HDZ-ov tim odgovorio na sva pitanja. Kako bilo, srednjoškolci političare podsjećaju na stvarne probleme o kojima se malo govori: primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji srednjoškolci nemaju učenički servis i ne mogu se zaposliti preko ljeta, brojni fakulteti provode prijemne ispite koji koštaju od 150 do 350 kuna, prijevoznici značajno povećavaju cijene prijevoza nakon što je država odlučila subvencionirati srednjoškolski prijevoz 75 posto, udžbenici su preskupi a svake četiri godine moraju se kupovati novi… Srednjoškolci su ponovili kako će nastaviti svoju kampanju da se izlazak na izbore, najprije na one lokalne, dopusti mladima od 16 i više godina.

Na upit hoće li pozvati svoje vršnjake da određenoj listi ili stranci daju svoj glas, Leo Fel odgovara:
– Nećemo- kaže Fel.

Marijana Cvrtila

Neki od odgovora:
1. Je li 75-postotna subvencija srednjoškolskog prijevoza dovoljna?

SDP: Subvencionirati sto posto ili organizirati besplatni prijevoz školskim autobusima.
HNS: Prijevoz financirati u potpunosti.
HDZ: Omogućiti svakom srednjoškolcu iz područja posebne državne skrbi i iz obitelji socijalno ugroženih punu participaciju prijevoza; stimuliranje lokalne samouprave u participaciji prijevoza; postrožiti kontrole.

2. Kako planirate poticati vrhunske učenike?

SDP: Stipendijama, nabavom opreme, nagradnim studijskim putovanjima u centre izvrsnosti, uz eventualni izravni upisa na fakultete.
HNS: Izravan upis na studije, na primjer natjecanje iz matematike – izravan upis na studij matematike, elektrotehnike, strojarstva i sl.
HDZ: Vratiti stipendije za nadarene učenike, pobjednike državnih natjecanja; omogućiti dodatan rad s najkvalitetnijim mentorima; plasman na natjecanjima treba se vrednovati dodatnim bodovima u selekcijskim postupcima.