Nikolaj Pešalov: Ostao sam bez posla, vjerojatno zbog toga što sam u SRP-u

Matko Rak Box SD portal, Vijesti

Hrvatski dizač utega bugarskog porijekla Nikolaj Pešalov kandidat je za saborskog zastupnika na listi Socijalističke radničke partije (SRP) Hrvatske u 10. izbornoj jedinici, a u srijedu je na predstavljanju te liste u Splitu rekao da osjeća pritisak što je član SRP-a.

„Ostao sam bez posla u veljači ove godine u Hrvatskom dizačkom savezu i ništa mi nije riješeno što je obećavano a to mi se događa vjerojatno zbog toga što sam u SRP-u“, rekao je na konferenciji za novinare Pešalov, koji je za Hrvatsku osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. u Sidneyju, te  brončanu medalju na OI 2004. u Ateni.

Pešalov (45) je podsjetio je kako se do 38. godine svojeg života bavio sportom i po cijeli dan trenirao u teretani a sada, kako kaže, nema šansi raditi u sportu jer su ga svugdje potjerali.

Ustvrdio je kako postoje poruke da bi svi njegovi problemi bili riješeni ako bi se učlanio u SDP ili HDZ, ali da on ne razmišlja na takav način.

„Ja ne mogu tako razmišljati jer to je korupcija“, rekao je Pešalov.

Po njegovim riječima, u Splitu sport sve više tone i nazaduje.

Nositelj liste SRP-a u 10. izbornoj jedinici Ranko Adorić, koji je i predsjednik splitskoga gradskog odbora te stranke, istaknuo je da SRP izlazi na izbore kao jedina izvorna ljevičarska stranaka.

„SRP izlazi na izbore bez obzira što ih doživljavano kao olimpijadu laganja  i unatoč malim šansama koje nam se daju, ali mi smatramo da se treba boriti za socijalističke vrijednosti“, istaknuo je Adorić.

„Za kapitalističke probleme – socijalistička rješenja“ – naziv je programa s kojim je ta politička stranka ušla u izbornu utrku.

„Zauzimamo se za donošenje zakona po kojem bi se poduzeća vratila radnicima na upravljanje i na taj bi se način automatski uvelo radničko samoupravljanje“, kazao je Adorić.

Dodao je kako treba poništiti privatizaciju banaka. SRP je protiv povlaštenih saborskih mirovina, a Adorić je iznio podatak po kojemu je u Hrvatskoj samo 12 posto onih koji su uplatili puni mirovinski staž.

SRP je protiv ostanka Hrvatske u Europskoj uniji i NATO-u, rekao je Adorić koji smatra da se Hrvatska ekonomski treba integrirati  „sa sebi ravnim zemljama trećeg svijeta i Nesvrstanim“.

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj se osjeća  „antizavnohovsko“ raspoloženje kojim se dovodi u pitanje da je Hrvatska „nastala odlukama ZAVNOH-a“, a takvom shvaćanju SRP se protivi.

„SRP je za ukidanje vjeronauka u školama i vrtićama i za reviziju ugovora s Vatikanom“, poručio je, uz ostalo, Adorić.

(H)
Foto: Arhiv CROPIX