Hrvoje Prnjak: Tko se to još boji zubara?

Marin Katušić Političke analize, Vijesti

Kakve veze ima tzv. lovački poučak s predizbornom kampanjom? Evo kakve: ono što pričaju lovci nakon lova i političari u “lovu” na glasove birača ne treba uzimati doslovno i sasvim ozbiljno.

Jer, što da se lažemo, ima tu raznih budalaština, pogotovo kad iz jedne opcije pokušavaju omalovažiti ili čak uvrijediti političke suparnike, a zapravo uspijevaju uvrijediti samo – inteligenciju birača.

A gdje je nestala Anka Mrak

Tako je inače odmjereni i ne samo među SDP-ovcima cijenjeni ministar financija Boris Lalovac nekidan bubnuo: “Koliko je HDZ-u stalo do ekonomije, govori da su svog kandidata za ministra financija stavili tek na 10. mjesto liste… Naši svi ‘gospodarski’ ministri su prvi ili drugi na listi, čime jasno pokazujemo da nam je ekonomija na prvom mjestu”.

Nadam se samo da to nikako nije ključni dokaz koliko je SDP-u i partnerima važna ekonomija, jer dobro znamo da je i poredak na listama zapravo dio PR taktike; uostalom, u slučaju pobjede, u Saboru će ionako sjediti neki manje važni “igrači”. Ako je poredak na listi “dokaz”, onda koaliciju Hrvatska raste treba priupitati zašto su tako nisko plasirali ministricu Anku Mrak Taritaš, čiji učinak u resoru prostornog uređenja ne osporavaju ni najžešći kritičari vlasti?

Iz toga bi se – Lalovčevom PR logikom – mogao izvesti zaključak da se radišnost, legalizacija i uspješno povlačenje EU sredstava baš i ne cijene u lijevoj koaliciji?! Jednaku dozu podcjenjivanja inteligencije birača pokazuju i HDZ-ovi jurišnici, koji tvrde da Vlada ništa dobrog nije napravila (za mjere poput fiskalizacije se može konstatirati da su više alat nego reforma, ali je pozitivan učinak ipak neosporan), a svaki pomak, od rasta industrijske proizvodnje do rasta izvoza, “objašnjavaju” promjenom metode izračuna ili kao statističku grešku.

Ipak, najteža uvreda zdravog razuma – pustimo načas svjetonazorska i “ili mi ili oni” prepucavanja na kojima ovoga puta više inzistiraju vladajući! – dolazi kroz poruke u stilu “Ili rast ili rezovi”. Barem ako mene pitate.

Naime, u intervjuima ministara vladajuće koalicije i premijera Milanovića često čujemo “pa nismo mi ti koji najavljuju rezove i dolinu suza”… A to će valjda reći, s nama ćete živjeti bolje, uz bolji standard, učinkovitiju javnu upravu, veće plaće i mirovine, kvalitetnije zdravstvo, suvremeno školstvo, i sve to bez ikakvih rezova i dubinskih reformi?! Ako u sklopu priprema za bušenje jadranskog podmorja nisu naišli na zlatnu žilu ili barem sjemenje bunike, pravo je pitanje – tko tu koga…

Pogledajmo semafor!

Glavni kreator SDP-ove kampanje tek odnedavno živi na hrvatskoj adresi, ali sigurno zna podatke o alarmantnom javnom dugu i slabašnom rastu BDP-a te da tehnički izlazak iz recesije nipošto ne znači i blagostanje. Dostupne su mu i analize neovisnih stručnjaka koje upozoravaju da su nas prestigle i nove članice EU-a koje su nam gledale u leđa.

Dr. Maruška Vizek izračunala je kako je “hrvatski BDP u zadnjih 15 godina zabilježio realni rast od samo 26 posto, dok prosjek regije iznosi dvostruko više”. Kad je riječ o BDP-u po stanovniku, prestigli su nas i Estonci i Litavci i Latvijci, kao i Slovaci, Poljaci i Mađari. Razloga je više, ali neprovođenje reformi, od javnog sektora pa nadalje, svakako je jedan od krucijalnih.

U takvoj situaciji daljnje izbjegavanje tzv. strukturnih, ako hoćete, i bolnih reformi ravno je reakciji klinca koji se žali da ga boli zub, ali na spomen zubara brizne u plač. Jer, stvarno je nezgodno, popravak bi mogao čak i zaboljeti. Da ne spominjem vađenje…

I zato, prije nego što vas uvjere da su pred nama još jedni sudbinski, tj. “ili mi ili oni” izbori između tobože naprednih i tobože nazadnih, izdvojite koju minutu i bacite oko na ekonomske programe. Čisto da ne biste već za koji tjedan psovali i sami sebe.

HRVOJE PRNJAK