Estradnjaci zgađeni politikom i odbijaju pjevati u kampanji, jedino Severina još dvoji

Zoran Šagolj Vijesti

– Hvala na pitanju, ali nemam još nikakvu informaciju za javnost – uzvratio nam je Severinin menadžer Tomislav Petrović na upit hoće li splitska pjevačica pjevati za neku od stranaka na predizbornim skupovima uoči parlamentarnih izbora 8. studenoga.

Menadžer najpopularnije hrvatske pjevačice tako je dao naslutiti kako bi Severina uskoro ponovno mogla biti glazbena uzdanica jedne od stranaka, a hoće li to opet biti SDP, u čijim je kampanjama pjevala 2003. i 2009., brzo će izaći na vidjelo.

Popularna Splićanka u protekla dva i pol desetljeća nije izbjegavala poslovnu komunikaciju s političarima – u devedesetima je pjevala za HDZ, da bi nakon 2000. postala mamac za privlačenje lijevo orijentiranih birača. Na prošlim predsjedničkim izborima podržavala je dr. Ivu Josipovića, a svojedobno javne packe dijelila nekadašnjoj premijerki Jadranki Kosor noseći broš s brojkom 317.625, koliko je 2010. bilo nezaposlenih u Hrvatskoj. Iste je godine na poziv Ozrena Matijaševića potpisala inicijativu za održavanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) i tako dala podršku radničkim sindikatima u Hrvatskoj.

Ako Severina ponovno nogom kroči na SDP-ovu binu, sasvim je sigurno kako to ovaj put neće učiniti njezini sugrađani iz TBF-a, čiji su nam članovi Saša Antić i Mladen Badovinac nedavno priznali kako takvo što više nema smisla.

“Uvijek smo svirali iz nekog uvjerenja, nudili smo profesionalnu uslugu – svirali svoje pisme, ali uvik je bilo da smo, ajmo reć, virovali u to”, rekao nam je Saša, a Mladen prisnažio: “Sve su to bili neki polovični izbori u stilu ‘ima se to, takav je sistem, pa…’. Ali razbijene su sve iluzije.” Sa SDP-om se još na prošlim izborima oprostio Goran Bare, a ni na skorašnjima nijednoj stranci neće pružiti ruku, premda su njegova menadžera Igora Boletka političari nazivali još prije koji mjesec.

“Rekao sam svom menadžeru, jer je bila neka kombinacija, da to jednostavno izbaci iz razmišljanja, jer za takvo što nema šanse. Gotovo je. Ne želim se više upletati niti želim imati veze s tim. Ne želim pjevati niti pružati usluge bilo kome – nikakvoj političkoj stranci, ni podržavati ni ne podržavati nekoga. Jednostavno, baš me briga.

Ne bih ni gladan

Ne bih više i da sam kruha gladan. Znam da bih ja u tim situacijama dobio super novce, ali ne. Nekad sam imao više vjere, pa sam mislio: ‘Ajde, valjda će jednom sve ovo krenuti, pa treba malo pogurati ljude.’ Ali na kraju sam ispao glup. Ne želim više ispadati glup zbog takvih stvari. Dosta mi je toga”, bježi Bare od politike kao vrag od tamjana, a s političarima u kolo ovaj put ne žele ni ostali glazbenici koje smo kontaktirali, mahom Dalmatinci.

– Nemam ja vremena za kampanju, i ne znam kada počinje. Politika me više ne interesira. Samo glazba. Želim svima uspjeh, a tko je bolji, nek dobije izbore. Samo neka bude sloge i neka narodu bude bolje, a ne da ovako propadamo – rezolutan je bio Mladen Grdović, kojega smo “uhvatili” tik pred odlazak na prekooceansku turneju u osam gradova Kanade i Amerike. Premda je nekoć bio vokalna uzdanica HDZ-a, Zadranin danas ne želi javno govoriti o svojim stranačkim simpatijama.

– Bi li da HDZ dobije?! Ma rekao sam vam da me politika više ne zanima, a znate da sam, u ono vrijeme, dvaput pjevao u kampanji HDZ-a i da su oba puta dobili izbore – napomenuo je Mladen, dodajući kako će se po povratku s turneje, umjesto politici, posvetiti koncertima “Tri kralja” na kojima pjeva s Jasminom Stavrosom i Draženom Zečićem.

Zvali su me, ali…

– Neću pjevati ni za koga, premda je bilo poziva. U studiju sam, snimam nove pjesme i pripremam se za samostalni koncert u “Lisinskom” 13. prosinca, pa nemam vremena za politiku i kampanje. Proteklih nekoliko godina nisam uopće razmišljao o politici niti me to zanima, zanima me samo da ljudima bude bolje. A moj će glas dobiti ona stranka koja bude imala najbolji program, to znači ona koja će ljudima dati posao i omogućiti kvalitetniji život – rekao nam je Giuliano, jedan od rijetkih pjevača koji je godinama otvoreno podržavao HSP. Na stranačke bine neće se penjati ni Jelena Rozga, potvrdio nam je to njezin menadžer Pero Kozomara, kao ni Jole. Popularni zabavljač u startu je dao do znanja kako ga takvo što nikada nije zanimalo.

– Neću pjevati, jer to inače ne radim. Nitko me nije ni zvao, a i da jest, ne bih mogao biti na raspolaganju zbog unaprijed dogovorenih koncerata. Naravno da imam svoje simpatije prema nekim političkim opcijama, ali ću ih zadržati za sebe. No, ništa nisam odlučio, još ću malo pratiti kako će se stvari razvijati. Zanimaju me programi, budućnost Hrvatske, pogotovo mladih – zaključio je Jole.

MIRELA GORETA